Hvorfor fairwool?

Hvorfor fairwool?

De seneste dages store fokus på BLACK FRIDAY har gjort mig endnu mere i tvivl end nogen sinde før. For HVORFOR i al verden har jeg begivet mig ud i at lave en butik hvor jeg skal sælge noget til folk?

Jeg som stort set ikke køber noget nyt. Jeg som genbruger, lapper og syer om. Jeg som råder alle jeg kender til at hoppe af forbrugstoget, at glædes ved mangler og kun anskaffe sig de ting familien virkelig har brug for eller får langvarig glæde af.

Men så kom mit første store læs med merino-garn hjem i går. Lige så lækkert og blødt som det er bæredygtig og dyrevenligt - og så var det pludselig ikke så vanskelig at komme i tanke om, hvorfor der er brug for Fairwool.

De fleste af jer, ved nok allerede at jeg er lidt af en strikkenørd og at særligt strik til babyer og småbørn er mine favoritprojekter. Da jeg for ca. 4 år siden for alvor blev bidt af strikkebacillen, var jeg ofte på jagt efter de blødeste og de lækreste uldgarner til mine projekter.

Garn og uld var et tema, som jeg ikke tidligere havde berørt ret meget, så i min naivitet troede jeg at uld og bæredygtighed gik hånd i hånd. I mit hoved gik glade får rundt og græssede på store arealer og kom hjem for at blive klippet og klappet et par gange om året. Desværre tog jeg grueligt fejl og jo mere jeg satte mig ind i merinofårenes levevilkår, jo mere mistede jeg modet på at strikke.

Min tommelfingerregel blev til slut at "Jo blødere det er, des større risiko for at fåret har lidt. Kradser det godt har fåret sandsynligvis også haft det godt". Det er af den enkle årsag, at en god del af den "krads-uld" som sælges her i Skandinavien er fra Skandinaviske får, og de har det som udgangspunkt langt bedre end i mange andre dele af verden. 

Det er bare ikke verdens sjoveste regel når man gerne vil strikke bløde heldragter til sin nyfødte baby, for der er merinould bare det lækreste alternativ.

Merinofårene fra hovedparten af verdens merinouldproduktion lider voldsomt. Det betyder i store træk, at hvis man køber merinould som ikke giver forbrugeren garanti for en ordentlig dyrevelfærd, så skal man forvente at dyrene heller ikke har haft anstændige forhold. Ja, personligt vil jeg hellere være en burhøne end jeg vil være et merinofår.

Hos Anima kan du læse- og se mere og få konkrete eksempler på hvordan verdens merinofår bliver behandlet. Jeg anbefaler at du åbner linket når der ikke er børn i nærheden.

For mit eget vedkommende, så gik jeg til slut så langt som til at få mine egne uldgeder, men det betød også at arbejdet med at komme fra uld til færdigt produkt blev ekstremt lang.

Derfor gik jeg samtidig på jagt efter økologisk garn fra får som har det godt - som samtidig egnede sig til babystrik. Nu er det altså lykkedes mig at finde det og mit første store læs er klar til at blive farvet med økologiske farver. Og det er derfor jeg er her. Det er derfor jeg har besluttet at starte en forretning.

For hvis vi er mange flere som vælger dyrevelfærd og miljø til, så vil det til slut komme til gøre en forskel, som er meget støre end den jeg selv kan gøre med mine tre uldgeder.

oprettet d.


Kommentar(er) 1

  • Lotte
    Lotte http://chainofyarn.blogspot.dk

    Det lyder som den tankegang jeg har haft længe. For hvorfor gå på kompromis med fibre med en dårlig smag i munden? Tak for et godt indlæg, jeg følger med på sidelinjen, idet jeg overvejer at forhandle bæredygtigt garn selv.

    Svar

Skriv din kommentar