Bæredygtige julegaver

Bæredygtige julegaver

Jeg havde i mange år haft et ambivalent forhold til det med julegaver. På den ene side ELSKEDE jeg julegavetraditionen. Jeg elskede at sidde samlet om juletræet og se på, mens hvert familiemedlem pakkede sine gaver op. Altid kun en pakke af gangen så alle kunne følge med. Jeg elskede at se på mine børn med julelys i øjnene hver gang deres navn stod på et kort, og de lige så store lys når de fik åbnet for endnu en pakke Lego eller endnu en Barbie. Hånden på hjertet, så synes jeg også selv at det var hyggeligt at få en gave. Jeg kunne godt lide at gavegivning og modtagning var noget vi var fælles om både børn og voksne. Så det ikke bare var børnene der sad op pakkede gaver op i tre timer.

Der var imidlertid også flere ting ved julegavetraditionen som jeg ikke var ret begejstret for. Tag bare de TRE lange timer med gavegivning. Børnene var totalt overtrætte før vi var færdige. De nåede sjældent at lege med den ene gave før de skulle åbne den næste. Vi måtte sætte regler om at de ikke måtte åbne deres nye Legopakker og barbiedukker, for de små dele blev jo væk i bjergene af papir.  Og så var der de der ønskesedler som blev efterspurgt allerede i oktober. Der sad jeg og vred min hjerne for at ”finde på” hvad mine børn kunne ønske sig til jul. Jeg søgte i forældrefora på Facebook og googlede rundt for at finde gode ideer, for det var umuligt at komme i tanke om flere ting de kunne ønske sig. Flere ting vi kunne fylde ind i de allerede overfyldte børneværelser.

Hele julens gavetraditionen var i virkeligheden stik imod vores øvrige livsstil og alle vore overbevisninger. Der var ikke megen bæredygtighed i bare at købe for at købe. Hverken miljømæssig eller økonomisk bæredygtighed og så var det i øvrigt heller ikke særlig fedt at fylde endnu mere legetøj ind i et allerede overfyldt børneværelse.

I dag har vi følgende retningslinjer for gavegivning ( de er måske lidt firkantet sat op, men det er svært putte sådan noget ned på skrift 😉 )

 • Reducer mængden af gaver. Giv helst kun en gave og gå gerne sammen om et projekt.
 • Gaver skal som udgangspunkt købes brugt eller evt. laves selv.
 • Er det ikke muligt med genbrug eller hjemmelavet skal ”nye” gaver som udgangspunkt være bæredygtigt produceret.
 • Der købes kun nye gaver hvis gaven opfylder et reelt behov hos modtager.
 • Oplevelsesgaver behøver ikke koste noget.
 • Oplevelsesgaver er ekstra dejlige hvis de samtidig rummer samvær med gavegiver Det kan eksempelvis være en tur i teater, i en dyrepark eller i Tivoli. Det kan også være gratis oplevelser som en tur til stranden, hvor man samler strandskaller og sten og herefter går hjem og pynter dem, en kagebage dag med en moster, en overnatningsferie, en tur i skoven mm.

Og så en lille ekstra ting som ikke som sådan gælder selve gaverne:

 • For hver ny ting der kommer ind i vores hus skal en anden ting gives videre. På den måde undgår at vi igen får overfyldte børneværelser og et overfyldt hjem.

Sjovt nok elsker børnene den sidste regel, for det hjælper dem med at holde værelserne overskuelige og dermed sjovere at lege i.

Det gav på alle måder god mening at tage et opgør med vores gavetradition, men ikke desto mindre var det ret svært. Der var sådan en usagt norm om at gavens værdi var defineret ud fra hvad den var værd ( hvad den havde kostet ). Derfor føltes det, for mig, temmelig grænseoverskridende, den første gang jeg gav mit barn en gave, der ikke havde kostet noget. Det føltes lidt som om jeg gav en snydegave, den var jo ikke rigtig noget værd. Men mit barns reaktion vendte op og ned på det. For mit barn, var den hjemmelavede gave mindst lige så meget værd. Julelysene i øjnene var der stadig og legeværdien viste sig at være SÅ meget større. Det har krævet nogle jule og fødselsdage før jeg helt er sluppet af med følelsen af at vi burde købe noget ekstra. Men nu er den væk. Gavemængden er reduceret. Børnene er lige så glade som for 5 år siden og de får ofte meget mere glæde af de få ting, de får i dag end de mange de fik før i tiden.

Det var mindst lige så grænseoverskridende at melde ud over for familien at vi ikke længere ønskede at modtage nye ting, som børnene og vi selv, ikke havde et reelt behov for. Selvom vi selv havde oplevet stor glæde ved at ændre på vores gavevaner, så var det nok samme gamle norm som råbte op i mit ubeviste indre igen. At sige nej tak til de mange gaver fra forældre og bedsteforældre, var lidt som at sig nej tak til deres omsorg.

Ediths dukke har jeg vist før. Jeg sad med sommerfugle i maven da hun åbnede sin pakke. Siden har Edith haft dukken med sig over alt og det lille snuskede dukkeansigt vidner om at hjemmelavede gaver til en hver tid kan måle sig med de gaver vi kan finde i butikkerne.

Legekøkkenet her er lave af et gammelt tv-møbel i fyretræ. Sådan et af dem man ofte kan få for en slik i genbrugsbutikkerne. Det krævede ikke meget mere end en klat maling.

Trøjer er i høj kurs og bruges ofte i stedet for overtøj.  Vejret bestemmer hvor mange lag vi har på, men flyverdragter har vi ikke købt i årevis. Du kan finde opskriften på elefanthuen her. Og opskriften på trøjen kan snart købes her på siden eller i strikkebutikker rundt om i landet.

Vil du støtte bloggen?  At blogge er et tidskrævende men også rigtig sjovt arbejde. Arbejdet lønnes typisk ved, at man sælger reklameplads på bloggen hjemmeside, deler links og betales for at skrive reklameblogindlæg om specifikke produkter. Jeg har imidlertid valgt at der IKKE skal reklamer af hverken den ene eller den anden art her på bolggen. Jeg føler simpelthend at det vil være uærligt at gøre reklame for produkter jeg ikke selv ville købe. Derfor finder du hverken affiliate links, reklamer eller forbrugsindlæg her inde. Det betyder imidlertid at jeg har brug for din støtte for at kunne drive bloggen. Så hvis du kan lide det du læser, vil jeg sætte rigtig stor pris på at du vil støtte bloggen. Du kan i så fald sende et lille beløb på mobile pay til ( Danmark: 60562696), ( Norge: 40492696 ) En anden måde at støtte bloggen er ved at dele de blogindlæg du kan lide på din facebookside eller på instagram.

På forhånd tak.  

Oprettet d.


Kommentar(er) 1

 • Verronica Montserrat
  Verronica Montserrat

  Tak for inspiration 🙏🏻 Den kopirer jeg ind i mit liv 👌🏻

  Svar

Skriv din kommentar