Opskrift på hjemmelavet marcipan

Opskrift på hjemmelavet marcipan

Jeg må nok affinde mig med at jeg aldrig kan få mandler til at vokse i min baghave, så vil jeg have marcipan til jul – og det vil jeg – så må jeg købe mandler. Og fred være med det, selvforsyningen har i virkeligheden ret mange begrænsninger når man bor så langt mod nord som vi gør.

Vi har netop lavet en kæmpe portion marcipan, for vi skal lave vaniljekanse og der går en hel del til.

Hjemmelavet marcipan er meget enkelt at lave og så får man et meget sundere resultat end de købte udgaver.

Mandler skal, som alle andre tørrede frø, kerner, nødder og bælgfruger, sættes i blød for at øge tilgængeligheden næringstofferne i den lille næringsbombe af et frø. ( Hvorfor man skal det, kan du læse om her )

Iblødsætning af mandler

Tag de mandler du skal bruge og skyl dem grundigt. Fjern altid alle deforme mandler. Deformitet er nemlig tegn på at mandlen rummer svampegiftsporer og disse kan ikke fjernes ved iblødsætning.

Kom mandlerne i en skål og overhæld dem med rigelig vand. Mandlerne trækker meget vand til sig, så det er vigtigt at der er god plads og meget vand i skålen. Tilsæt lidt valle, rå eddike eller citrusfrugtsaft for at fremme processen med frigivelse af næringsstoffer. Selv foretrækker jeg valle, for så er jeg sikker på at det ikke afgiver smag. Til 1 kg mandler bruger jeg ca 1 spsk valle.

( Valle kan holde længe i køleskabet, så laver du en enkelt ost har du valle til rigtig lang tid. Hvordan du let kan lave din egen valle kommer jeg ind på i et senere blogindlæg. )

Lad mandlerne stå i blød i 8-24 timer. Herefter skylles mandlerne grundigt i vand. Du kan fryse dem eller tørre dem i dehydrator eller med varmluft ved 40 grader, hvis du ikke skal bruge dem med det samme.

Og så til det lidt vanskeligere spørgsmål. Skal man spise mandler med eller uden skal ? Til det spørgsmål er det temmelig stor uenighed, for forskningen peger i begge retninger. Ved at fjerne skallen, fjerner man nogle af de næringshæmmende elementer, men man fjerner også nogle næringstoffer. I praksis betyder det at der er fordele og ulemper ved begge dele, så frem for at sværge til det ene eller det andet, så er variation vejen frem. Efter min mening så bliver mandelsmør bedst med skallen på, men marcipan bliver bedst uden skal og på den måde får vi en fin variation i det daglige.

Marcipan

Udblødte smuttede mandler ( mængden afhænger af hvor meget du vil lave )

Lidt rørsukker, sukrin, dadler, ahornsirup og/eller honning.

Evt lidt vand

Kom mandlerne i en blender eller foodprocessor og blend, blend, blend. Vær tålmodig, for det tager tid før mandelmassen begynder at samle sig. Bruger du foodprocessor må du gentagne gange åbne maskinen og vippe/skubbe mandelmassen ned, for den sætter sig op langs med indersiden af maskinen. Tilsæt evt lidt vand undervejs. 1-2 spsk pr 500 g mandler. Tilsæt til slut sødning efter smag, men vær forsigtig og smag på det undervejs. Der skal mindre til end du tror, for iblødsatte mandler er lidt søde i sig selv. Jeg synes det bliver bedst med rørsukker og bruger ca 2 spsk til 500 g marcipan.

Hvis massen bliver for vanden og blød når den kommer ud af blenderen, kan du blende nogle ekstra mandler til mel og tilsætte dem.

Opbevar marcipanen på køl i op til 4 uger. Hjemmelavet marcipan kan ikke holde sig så længe som en købt udgave, fordi den ikke i samme grad er konserveret af store mængder sukker.

Hvis du ikke kan nå at spise din marcipan er den også rigtig god til bagværk. Evt til vaniljekranse eller andre julesmåkager.

Vil du støtte bloggen?  At blogge er et tidskrævende men også rigtig sjovt arbejde. Arbejdet lønnes typisk ved, at man sælger reklameplads på bloggen hjemmeside, deler links og betales for at skrive reklameblogindlæg om specifikke produkter. Jeg har imidlertid valgt at der IKKE skal reklamer af hverken den ene eller den anden art her på bolggen. Jeg føler simpelthend at det vil være uærligt at gøre reklame for produkter jeg ikke selv ville købe. Derfor finder du hverken affiliate links, reklamer eller forbrugsindlæg her inde. Det betyder imidlertid at jeg har brug for din støtte for at kunne drive bloggen. Så hvis du kan lide det du læser, vil jeg sætte rigtig stor pris på at du vil støtte bloggen. Du kan i så fald sende et lille beløb på mobile pay til ( Danmark: 60562696), ( Norge: 40492696 ) En anden måde at støtte bloggen er ved at dele de blogindlæg du kan lide på din facebookside eller på instagram.

På forhånd tak.  

oprettet d. under Det bæredygtige køkken


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar