Alt godt med mælkebøtte

Alt godt med mælkebøtte

 

I dag skal det hverken handle om håndarbejde eller om økologisk farvning af garn, men om mælkebøtter. Åh jo, de kan skam også farve vores tøj, men det er som regel ikke positivt, når man får små runde mælkebøtte aftryk på det lyse tøj. 

For godt et års tid siden, da vi stadig boede i Norge, skrev jeg et blogindlæg med masser af inspiration til hvordan vi/ og I kan bruge den skønne plante. Det indlæg er der rigtig mange som har spurgt efter, så nu får I det lige igen, for netop nu er der godt gange i de små gule skønheder. God fornøjelse og God mælkebøttehøst. 

De sidste dage har stået i mælkebøttens tegn her hjemme. For netop nu, er marken fuld at de smukke, gule, velduftende og velsmagende blomster. De fleste kender nok bedst mælkebøtten som ukrudt. Selv husker jeg i hvert fald tydeligt hvordan jeg hvert år blev udstyret med et mælkebøttespyd og en trillebør, for at gøre et forgæves forsøg på at få bugt med de små gule djævle, som indvaderede mine forældres smukke og velplejede græsplæne.

Men i virkeligheden er mælkebøtten alt andet end en djævel. Den er nærmest en lille engel. En lille, misforstået sundhedbombe, som fortjener et helt blogindlæg for sig selv. Mælkebøtten er en af de planter hvor du kan spise ALT fra rod til blomst og så er den stop fyldt med sundhed. Bl.a. jern, calcium og antioksidanter, særligt c-vitamin og luteolin. Med den profil kan mælkebøtten tilskrives adskillige helsefordele for os alle sammen. Bl.a. stabiliserende for blodsukkeret, styrkende for immunforsvaret, inflammationshæmmende og kræftforebyggende. Nu er det ikke sådan at man bare skal styrte ned i helsekosten og for at købe mælkebøttekosttilskud, for det er med mælkebøtter som med alt andet. ALT MED MÅDE. Så kast dig roligt ud i at eksperimentere med brugen af mælkebøtter i din daglige madlavning, men undgå koncentrerede helsekostpræparater.

Ud over alle de fantastiske helsefordele, så har mælkebøtten også den store fordel, at den er meget let genkendelig. Jeg vil vove den påstand, at vi alle kan genkende en mælkebøtte når vi ser en og det gør den ideel til en hyggelig tur med familien. Selv Anker på 1 1/2 kan plukke og genkende dem. Mælkebøtter kan man finde over alt. De fleste skal sikkert ikke rejse længere end til sin egen baghave. Bare sørg for at undgå trafikerede veje og sprøjtede områder når du skal plukke dem.

Bladene kan bruges i stuvning, sauteret, i salat, eller i pesto. Vi plukker dem kun hvis vi skal bruge dem. Ellers lader vi dem være.

Blomsterstænglerne og den grønne del af blomsten smager bittert, så det bruger vi ikke til andet end leg. Ungerne elsker at trevle blomsterstænglerne og putte dem i vand. Du husker det måske fra den gang du selv var barn. De laver sådan nogle fine proptrækkerkrøller på sig selv.

Blomster bruger vi til syltetøj, sirup, te og saft. Det smager næsten som en blomstereng dufter. Det er KUN de gule kronblade og ikke hele blomsten som skal anvendes her, da den grønne krone er ret bitter i smagen. 

Har du lyst til at prøve, så har jeg samlet nogle af de sidste dages køkkenlege neden for. God fornøjelse.

Sure?

MÆLKEBØTTEMARMELADE / GELE

8 dl mælkebøttekronblade

8 dl vand

saft og evt skal fra 1/2 citron

2 dl rørsukker

lidt økologisk melatin. Prøv dig frem - brug geleringstesten et par gange til du er tilfreds.

Mælkebøttekronblade og vand koges ved svag varme i 15-20 minutter i en gryde uden låg på. Sluk for varmen og lad det stå og trække lidt. Si væsken over i en anden gryde. Pres kronbladende godt. Der gemmer sig en hel del væske heri. Tilsæt sukker og saft og evt. skal fra 1/2 citron. Kog op til sukkeret er opløst. Tilsæt melatin eller anden marmeladestivelse efter anvisning på pakken. Tag en tsk marmelade op på en underkop for at se om den får en passende konsistens når den bliver kold. Hæld det på skoldede glas og luk tæt.

Spis det på brød, vafler, pandekager osv.

MÆLKEBØTTE - RABARBERMARMELADE

8 dl mælkebøttekronblade

8 dl vand

saft og evt. skal fra 1/2 cirton

250 g rabarber

150 g rørsukker

1 sødt æble

evt melatin eller anden marmeladestivelse+

Sure?

At blande mælkebøtte og rabarber smager skønt og så er det et ret naturligt valg, fordi begge planter er klar til brug lige nu.

Mælkebøttekronblade og vand koges ved svag varme i 15-20 minutter i en gryde uden låg på. Sluk for varmen og lad det stå og trække lidt. Si væsken over i en anden gryde. Pres kronbladende godt. Der gemmer sig en hel del væske heri. Skræl æblet og skær det i mindre stykker. Skær rabarberstænglerne i 1-2 cm små stykker. Kom æbler, rabarber, citronsaft og sukker op i mælkebøttevæsken og kog det til rabarber og æbler er møre. Du kan nu enten vælge at koge det ind til det har en passende konsistens eller jævne med melatin.

MÆLKEBØTTEBLOMST TE

Mælkebøtteblomsterne kan både bruges tørrede og friske i teen.

Tørrer du dem, kan de holde sig i flere år. Der findes flere måder at tørre kronbadene på. De kan tørres i ovnen med varmluft på 50 grader eller de kan tørres i solen. Har du en dehydrator, så kan de også tørres heri. De tørrede blade kan bruges sammen med alverdens andre tørrede eller friske urter.

Som man kunne høre på det lille filmklip, så er Sofus blevet lidt forkølet.

Mælkebøtter er rige på c-vitamin og derfor ideel til behandling af forkølelse.

Vi brugte:

2 liter vand

2 håndfulde friske kronblade fra mælkebøtten

1 håndfuld friske mynteblade

2 skiver citron

Ingefær i tynde skiver ( en mængde tilsvarende det yderste led på en tommelfinger )

Kog vandet i en kedel. Tag kedlen af varmen og tilsæt alle ingredienser. Lad teen trække ca. 1 kvarter under en te-hætte.

Server evt. teen med lidt honning i.

PESTO AF MÆLKEBØTTE OG SKVALDERKÅL

ca 50 g mandler

ca 50 g mælkebøtteblade ( helst så lysegrønne og friske som muligt )

ca 50 g skvalderkålblade ( her gælder samme princip - de små lysegrønne er de bedste )

1 1/2 dl god olivenolie

2 fed hvidløg

evt 1/2 håndfuld revet parmesanost eller anden fast ost.

salt og peber

Bag mandlerne i ovnen ved 150 grader i ca 5 minutter. Vask mælkebøttebladene og skvalderkål fri for jord. Pluk skvalderkålsbladene fri fra stænglerne. Kom skvalderkålbladene og mælkebøttebladene i en blender med de øvrige ingredienser. Blend til en grynet pesto. Smag til med salt, peber og evt parmesan.+

Oprettet d. under Det bæredygtige køkken


Kommentar(er) 1

Skriv din kommentar