Forlæng levetiden på dit gamle uldtøj

Forlæng levetiden på dit gamle uldtøj

Kender du det, at det fine lyse babytøj efterhånden bliver grimt og nusset? Her hos os kan det i hvert fald være svært at holde tøjet fint i hele dets brugstid. Særligt når det også går i arv fra barn til barn. Det kan gå til de nyfødte, men efterhånden som de bliver store og begynder at bevæge sig rundt, spise selv, rode i jorden osv, så må jeg indse at det er en umulig opgave at holde de lyse farver helt rene.

Heldigvis kan jeg bruge de samme bæredygtige farver, som jeg bruger til at farve vores økologiske garn, til børnenes uldtøj. Så når det slet ikke er til at holde ud at se på, får det en tur for alternativet er, at jeg tøver med at få det brugt, fordi det er grimt og det er jo ikke meningen.

Det er både enkelt og nemt at friske tøjet op med garnfarverne, så jeg prøver at tage jer med, så I kan se hvordan man gør.

Om man vil farve uldtøj eller garn, så kan man bruge hjemmefarvningsguiden:

Derudover har man brug for:

Farve – i dag har jeg brugt en sort farve. Farven er, som alle andre farver hos fairwool, på GOTS-liste over certificerede farver. Selvom farven hedder sort, så toner den ud i blå nuancer, så mit resultat blev en meget mørk blå.

Eddike

En gammel gryde og en røreske ( som ikke skal bruges til madlavning igen )

En spand eller en gammel opvaskebalje

Et termometer

En støvmaske

pH-papir

Handsker

Tøjet som skal farves skal først sættes i blød og dernæst skal det bejdses i eddikevand. Det gør man for at gøre tøjet modtageligt over for farven. Når tøjet er klar, skal det lægges i farvebadet som gradvist varmes op. Det er vigtigt at man jævnligt flytter rund på tøjet, for at det kan optage farven jævnt.  Ulden må ikke koge, men skal blot varmes op.

Når alt farven er trukket ud af farvevandet og ind i tøjet, kan man gemme  veælge at gemme sit farvevand til en anden gang eller det kan bare hældes ud i vasken. Der er ingen overflødige kemikalier som kan skade miljøet i restvandet.

Tøj med mørke farver skal skylles nogle gange og derefter kan man vaske det med lidt uldsæbe eller shampoo og så til slut i lidt eddikevand.

Farven er lysægte så den kan fint klare sollys.

I videoen kan du følge med i processen og se resultatet.

Find hjemmefarvningsudstyr, vejledning mm lige her.

Oprettet d. under Håndarbejde


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar