Om bæredygtig hjemmefarvning

Om bæredygtig hjemmefarvning

Det er efterhånden ved at være længe siden jeg har lagt noget på bloggen, for arbejdet med at opstarte Fairwool tager alt min tid, så bloggen må desværre vige lidt. For nogle uger sidenfik jeg taget lidt billeder i forbindelse med at jeg skulle farve noget økologisk garn til Voksebukserne, (find opskriften her) så jeg tænkte at det var på tide at få vist hvordan sådan en farvning foregår. Til forskel fra mange andre der farver garn, så jeg droppet alt brug af overflødige kemikalier og har valgt at fokusere 100% på et bæredygtig resultat. Det betyder blandt andet, at jeg kun bruger eddike til at bejdse med, at alle farver er GOTS-certificerede, at garnet er økologisk og at vand- og energiforbruget er reduceret.

 

Hvis du selv har lyst til at prøve at farve garn, så har jeg lavet en startpakke til økologisk garnfarvning, som kan findes i shoppen. Farven kan faktisk også bruges til at friske gammelt tøj op. Eksempelvis bruger jeg det til vores uldbodystockings og undertrøjer, for børnene har en formidabel evne til at fylde deres tøj med pletter.  

GOTS – certificeret farve er ret vanskeligt at få fat i og i Danmark er udvalget af farver begrænset. Man kan dog blande farver og eksperimentere præcis som man vil, så det gør at man alligevel har ret mange muligheder når man skal farve.

Farven købes i pulverform. I shoppen kan du finde de små bokse med farve. Alt efter hvilken farvedybde man ønsker, går der forskellige mængde farve til.

Med mindre man specifikt vil bruge farven i pulverform, så er det en god ide at lave en opløsning af farven først. Så slipper man for at få det fine pulver ud over sig og der er ikke risiko for at det indåndes heller.  Jeg plejer at lave 5% opløsninger. De kan gemmes i op til et år og blandes på kryds og på tværs.

Det er normalt at have sit garn i fed, hvis man skal farve, for hvis garnet er vundet op i garnnøgler, så vil en del af garnet være lukket inde, så det ikke kan tage imod farve. (og det er en helt anden teknik end den jeg skal vise her).

Fed har den ulempe at de let filtrer sammen og særligt når de bliver våde. Derfor bruger jeg lange bomuldstråde til at holde styr på garnet. Hvis bomuldstrådene falder ned i farvebadet, så er de lette at finde, for bomuld kan ikke tage imod farven, på samme måde som ulden, så derfor er det en særlig god ide med bomuld.

Garnet skal være helt gennemvædet før det skal bejdses.

Når jeg bejdser bruger jeg kun eddike. Herved bevares garnets naturlige struktur og gode egenskaber. Dog vil jeg aldrig kunne få et ensartet resultat, når jeg ikke tilsætter øvrige kemikalier eller blegemidler, men det er heller ikke det, jeg er interesseret i, når jeg farver selv. Det syrlige eddikevand gør garnet modtageligt over for farven.

Når jeg skal farve et relativt ensfarvet garn (som i det her tilfælde) så bruger jeg som regel bejdsevandet til at farve i. Jeg tilsætter blot den ønskede mængde farve til bejdsevandet.

Til den isblå her, brugte jeg ca 1 tsk af min 5% opløsning til at farve 400g garn.

Garnet lægges op i farvebadet, når farven er tilsat. Derefter varmes vandet langsomt op. Varmen er med til at fiksere farven i garnet.

Garnet skal køle langsomt af. Og herefter skal det skylles og vaskes. Jeg bruger bare en uldsæbe eller lidt shampoo til at vaske garnet.

Til slut er det bare at hænge garnet ud til tørre,  før det kan vindes op og bruges til det man gerne vil strikke.

Hvis du har lyst til at prøve at farve. Så får du en lille E-bog med i hjemmefarvningspakken eller den kan også købe separat. Den giver dig en langt mere grundig gennemgang og alle de præcise detaljer, så det skulle være lige til at gå til hjemme i dit eget køkken.

Oprettet d. under Håndarbejde


Kommentar(er) 3

 • iben nygaard
  iben nygaard

  Hej. Jeg er usikker på, hvad det der 5% opløsning er? Hvor meget er det? Kh Iben

  Svar

 • Sidsel
  Sidsel

  Hej, jeg er lidt nysgerrig på det med at farve tøj. Du siger at I farver børnenes tøj også. Vi har en masse piger i familien og jeg tænkte at hvis nu vi får os en dreng til sommer, ville jeg så godt kunne bruge denne metode du beskriver til at farve noget af babytøjet? 😊 der er jo ingen grund til at købe en masse nyt når jeg ved at familien ligger inde med en del.. Jeg mener, er det 100% sikkert også for babyer?

  Svar

 • Helena
  Helena

  Kan farven mon bruges på bomuld også? 😊

  Svar

Skriv din kommentar